Verhalen & Nieuws

Op 14 juni trappen Zoë van onze Jongerenraad, bestuurder Gerrit Jan Hoogeland en vele anderen de week van de Jongerenparticipatie en Ervaringsdeskundigheid in de jeugdzorg af.

Welkom op de nieuwe pagina van de jongerenraad. Kijk gerust even rond en laat ons weten wat je ervan vindt.

Spanning en stress. Als je als kind veel hebt meegemaakt dan ben je vaak heel alert. Elke verandering kan namelijk gevaar betekenen. Karin ziet dit dagelijks als gezinshuisouder bij de kinderen die bij haar wonen. En als de één gespannen is, steekt hij de ander vaak aan. Ze schrijft er over in deze blog.

Kees woont in het gezinshuis van Elly en haar man. Als ze op vakantie naar de camping gaan, kan hij eigenlijk niet wachten. Als hij uitgelaten de caravan uitrent om te gaan spelen, realiseert zij zich wat een enorme sprong hij heeft gemaakt. Een inkijkje in het leven van een gezinshuisouder.

Zita woont in het gezinshuis van Karin en haar partner omdat haar moeder niet voor haar en haar broer kan zorgen. Als Zita jarig is, viert ze dat natuurlijk met haar biologische moeder en de familie. Het wordt een mooie middag. Een vrolijk inkijkje in het dagelijks leven in een gezinshuis. 

Wat hebben de ouders van de driejarige Bas zich zorgen gemaakt. Hij fladdert met zijn handen, praat nog nauwelijks en reageert vaak niet als hem iets gevraagd wordt. Is er sprake van autisme zoals de logopediste voorzichtig heeft geopperd? Na een periode van diagnostiek voelen ze zich sterk genoeg om even zonder professionele hulp te kunnen. Jojanneke de Haas vertelt een verhaal uit de praktijk van ons diagnostiekteam Kijk Wat Ik Kan (KWIK).

Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen, hebben we MultiDimensionele Familie Therapie (MDFT) afgebouwd. Hiervoor in de plaats, zijn we gestart met Intensieve gezinsbehandeling 12+. De doelgroep die voorheen naar MDFT ging kan hier nu terecht. Dit past binnen de methodische doorontwikkeling van de ambulante afdelingen voor gezinsbehandeling. Als er vragen zijn kan de aanmeldcoördinatie van Cardea je verder helpen.

Als je al heel lang op dezelfde manier met elkaar omgaat, is het heel lastig om het op een andere manier te gaan doen. Zelfs als je weet dat hoe het gaat helemaal niet werkt of zelfs pijnlijk en schadelijk is. Dat zie je vaak in gezinnen die vastlopen. In deze blog laat Vanda zien aan de hand van de situatie van de veertienjarige Felix en zijn moeder Bridget hoe lastig het is en hoe belangrijk die kleine stapjes zijn.

De klachtencommissie jeugdhulp Zuid-Holland zoekt een nieuw lid. Belangrijk dat deze persoon onafhankelijk, integer en kritisch is en geen onverenigbare functies of tegenstrijdige belangen (verricht geen functies of gehonoreerde werkzaamheden bij of ten behoeve van de aangesloten instellingen).

Dit is de tijd om even stil te staan en achterom te kijken. Hoewel 2020 een bizar jaar was, hebben we toch de energie gevonden om "gewoon" door te gaan. Onze jongerenraad heeft belangrijk werk gedaan.