Spanning en stress. Als je als kind veel hebt meegemaakt dan ben je vaak heel alert. Elke verandering kan namelijk gevaar betekenen. Karin ziet dit dagelijks als gezinshuisouder bij de kinderen die bij haar wonen. En als de één gespannen is, steekt hij de ander vaak aan. Ze schrijft er over in deze blog.

 De kinderen in ons gezinshuis hebben veel meegemaakt. Dit levert door de dag heen in ons gezinshuis regelmatig momenten van spanning en stress op. Hier praten mijn man en ik vaak over met de kinderen. De 10-jarige Mathijs heeft hier een verrassend rake theorie over. Een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk.

We zitten in de auto onderweg naar de zorgboerderij. Mathijs gaat hier sinds drie maanden om de week een weekend heen. Ik voel zijn spanning. Stilzitten is geen optie, stil zijn ook niet. Er komt een waterval van woorden en geluiden over me heen. Ik zeg: 'Ik merk dat je gespannen bent. Ik begrijp dat je het spannend vindt. Zou het helpen om even diep in en uit te ademen?'. De reactie van Mathijs is 'Spanning is net een virus. Je kunt het overdragen op iemand anders. Eva is nu ook gespannen, ik heb het op haar overgedragen. Zo draag je het ook op anderen over. Ook op u, nou ja..'. Even is het stil.

'Eigenlijk niet op u, u wordt er niet gespannen van'. Kort kijk ik opzij en zie hem voor zich uit kijken. Hij is zowaar even stil. Na een rustig moment zegt hij dat het misschien wel positieve spanning is. 

Ik ben echt even gelukkig. Zo blij dat hij nu de woorden heeft om hierover te praten en dat hij laat merken steeds meer aan te voelen. Er is nog een weg te gaan, maar elk stapje is er één.

 

Wat is een gezinshuis

In een gezinshuis wonen kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen en voor wie een regulier pleeggezin niet geschikt is. De gezinshuisouder is een jeugdzorgprofessional en biedt in gezinsverband professionele behandeling/begeleiding ‘op maat’. Bij Cardea heet dat Gezin Op Maat (GOM). We zijn altijd op zoek naar gezinshuisouders. Wil je meer weten? Bel dan het algemene nummer : 071-5795050 en vraag naar Sonja Zwaan, Helma van Overbeeke of Jerta van der Meer.

Omwille van de privacy, zijn de namen gefingeerd en enkele essentiële kenmerken aangepast.

 

Foto door Janko Ferlic via Pexels