MY CARDEA
Publicatiedatum: 21-05-2015

Gedwongen hulp als je 18 bent?

Jongeren geven hun mening over de aanbeveling van Kinderombudsman Mark Dullaert om kwetsbare jongeren die 18 worden te dwingen in de jeugdzorg te blijven. Zo wil hij voorkomen dat ze in één keer op zichzelf zijn aangewezen en in de problemen komen. Wat vinden de jongeren zelf van dit voorstel?

Arnold (22) en Shakira (19) zijn twee ervaringsdeskundigen. Arnold heeft bijna acht jaar met jeugdzorg te maken gehad. Hij woont nu alleen. Shakira heeft negen jaar hulp gehad en woont nu ook op zichzelf. Beide geven aan dat ze niet uit zichzelf om hulp zullen vragen, of pas op het allerlaatste moment als het echt niet anders kan en het eigenlijk te laat is.
Shakira ziet veel leeftijdsgenoten die probleem hebben, zoals hoge schulden. Daarbij gaat het volgens haar vaak ook om jongeren met een verstandelijke beperking. "Die zijn over het algemeen langer bezig met het begrijpen van dingen en die hebben langer de tijd nodig om in te zien dat iets echt niet gaat werken", benadrukt ze. Beiden zijn van mening dat iedere situatie anders is en voorl het gesprek met jongere en ouders belangrijk is.
Luister naar het interview met Shakira en Arnold

Ongevraagd

Arnold: "Je hoort ons ook zeggen dat we soms wel hulp nodig hebben gehad, maar die niet altijd hebben gevraagd", legt Arnold de vinger op een van de zere plekken. "De drempel naar de hulpverlening toe is nog altijd vrij hoog. Hoe kun je er nou voor zorgen dat die drempel dusdanig laag wordt dat jongeren en ouders zich op hun gemak voelen om zelf naar de hulpverlening toe te gaan?"

Lees meer op nos.nl

Twitter LinkedIn Facebook Print page Send 2 friend