MY CARDEA
Publicatiedatum: 29-05-2015

Europees bezoek bij Cardea in Hillegom

Via het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport, Erasmus+, zijn leraren en leerlingen uit heel Europa in de gelegenheid gesteld om kennis te maken met Nederland. Deze week waren 30 leerlingen en 15 leraren uit Spanje , Polen, Slowakije, Italië en Turkije te gast in Voorhout. In het kader van sociale huisvesting stond ook een bezoek aan een gezinshuis van Cardea in Hillegom op het programma.

Kind centraal

Voor de deelnemers was er een programma samengesteld met bezoeken aan scholen, musea en sociaal maatschappelijke organisaties. Bij Woonstichting Vooruitgang kregen de buitenlandse teachers een presentatie over sociale huisvesting. Manager Wonen bij Vooruitgang, Johan van Buren, gaf een korte presentatie over het ontstaan van woningcorporaties in Nederland. “Zeker voor kinderen is het van groot belang dat zij kunnen opgroeien in een stabiele en veilige woonomgeving. Soms ontbreekt die en dan zijn er instanties zoals Cardea die, voor korte of langere tijd, voor opvang kunnen zorgen. Cardea huurt hiervoor van Vooruitgang diverse locaties”, aldus van Buren.

Gezin-op-maat

De buitenlandse delegatie was onder de indruk van het voormalige politiebureau in Hillegom, dat verbouwd is tot een ‘GezinOpMaathuis' (GOM). Hier woont een echt gezin waar kinderen tot 18 jaar begeleiding ‘op maat’ krijgen, omdat ze niet meer thuis kunnen wonen. Eén van de ouders is een pedagogisch medewerker van Cardea. Sonja Zwaan, teamleider zelfstandigheidstraining bij Cardea vertelde de groep dat door plaatsing in een gom-gezin er rust komt in het leven van dit kind. “In een GOM-gezin krijgen de kinderen weer structuur en regelmaat in hun leven. Het kind gaat gewoon naar school, naar hobby's en sportclubs en leert hoe het is om verantwoordelijkheid in een gezin te hebben” zegt Zwaan.

Lees het hele bericht over het bezoek

Twitter LinkedIn Facebook Print page Send 2 friend