MY CARDEA
Publicatiedatum: 07-09-2015

Vol zelfvertrouwen het nieuwe schooljaar in

In augustus organiseerde Cardea een ‘BOOZTweek’ voor meiden tussen 12 en 17 jaar die op een positieve, creatieve en actieve manier met zichzelf aan te slag gingen. De activiteiten waren erop gericht om met meer zelfvertrouwen, zelfkennis en energie het nieuwe schooljaar in te gaan. “Ik weet nu, dat ik veel leuker ben als ik mijn eigen mening heb en niet zomaar zeg wat anderen willen horen”. De training was toegankelijk op verwijzing van Jeugd- & Gezinsteams in de regio Holland Rijnland.

Van start

Een hete maandagochtend midden in de zomervakantie. De meiden zitten wat onwennig naast elkaar op de gele bank van de Cardealocatie aan Gerrit van der Veenstraat in Leiden. “Eigenlijk wilde ik helemaal niet komen vandaag. Mijn vriendinnen gaan allemaal zwemmen.”, is een veel gehoorde opmerking. De trainers passen daarom het programma aan op het mooie weer. Zwemmen zit er helaas niet in, maar een lekkere zomerse picknick in Cronensteyn moet lukken. Met kennismakingsoefeningen en samenwerkingsspellen bereiden de meiden hun eigen lunch en lijkt het ijs gebroken.

Nodig

Als je nieuwe groepen eng vindt, het lastig vindt om een gesprekje aan te knopen, vrijwel nooit initiatief neemt en vaak roept “Dan sta ik toch voor schut.”, is zo’n eerste dag in een nieuwe groep wel heel spannend. Precies daarom is deze BOOZTweek ontwikkeld. Om meiden over dezelfde onzekerheden met elkaar in gesprek te laten komen en hierover meer zelfvertrouwen op te bouwen voor het nieuwe schooljaar. Dat werkt heel goed!

Kracht

Deze meiden komen helemaal in hun kracht wanneer zij zich in een groep begeven waarbij de rollen niet zo vast liggen en de wat ‘dominante’ types zijn thuisgebleven. In de trainingsdagen moeten zij zelf ineens de eerste zijn. De opmerking: “Hallo, als niemand wat zegt dan gebeurt er niets.” komt regelmatig voorbij. Of ze nemen leiding, omdat er alleen maar volgers in de groep zijn.

Vertrouwen

Stuk voor stuk ervaren de meiden dat ze veelzijdig zijn en ervoor kunnen kiezen om een andere rol aan te nemen. Hievoor moet je wel genoeg vertrouwen hebben. Dit is een thema dat telkens terugkeerd. Waar haal je vertrouwen uit? Op wie kan ik vertrouwen? Hoe zit het met jouw zelfvertrouwen? Kan ik op mezelf vertrouwen? Tijdens de training doen de meiden ervaring op in een veilige omgeving. In praktische oefeningen, presentaties en veel gedragsexperimenten worden een nieuw soort ervaring opgedaan om in te zetten in de toekomst.

“Ik weet nu, dat ik veel leuker ben als ik mijn eigen mening heb en niet zomaar zeg wat anderen willen horen”. En precies dat geeft aan dat het een geslaagde ‘BOOZTweek’ was.

 

Twitter LinkedIn Facebook Print page Send 2 friend