MY CARDEA
Publicatiedatum: 23-01-2019

Jeugdzorg? Luister altijd naar de mensen waar het over gaat!

 Er wordt op veel plaatsen gesproken over de jeugdhulp. We moeten innoveren, budgetten staan onder druk, inkoop. Het risico is dat we vergeten te praten met de mensen over wie het gaat. Bij Cardea betrekken we jongeren heel nadrukkelijk bij onze organisatie. Daar ben ik trots op. Ik heb recent weer mogen zien hoeveel indruk het maakt als zij vertellen wat ze hebben meegemaakt en wat voor hen belangrijk is in de hulpverlening. Bij een werkbezoek van bestuurders en ambtenaren van een aantal gemeenten, maakten de verhalen van jongeren de meeste indruk. Na gesprekken met medewerkers, presentaties en een rondleiding, was het gezelschap bij de verhalen van de jongeren doodstil.  

 Het hakt er meteen in als één van de jongeren van de jongerenraad haar verhaal begint met: ‘Dankzij de hulp van Cardea zit ik hier nog en daar ben ik hen heel dankbaar voor.’ Zij vertelt hoe zij als 8 jarige met een mes in de keuken stond te zwaaien omdat het thuis helemaal niet goed ging. Ondanks alle volwassenen en hulpverleners om haar heen, voelde zij zich niet gehoord. Ze vertelt hoe ze op veel plekken heeft gewoond maar ze voelde zich nergens thuis. Ze raakt depressief en ziet het leven niet meer zitten. Tot ze in een gezinshuis van Cardea uiteindelijk een hulpverlener vindt die haar serieus neemt. Iemand die naar haar luistert, zonder oordeel. Nu zijn we een paar jaar verder en gaat het goed met haar. Ze is ze bezig haar school af te maken en ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.   

Zonder oordeel, echt luisteren 

Ook de andere jongeren van onze jongerenraad deelden hun persoonlijke verhaal. Natuurlijk zijn alle verhalen anders, maar één ding komt in alle verhalen terug: ze hebben allemaal een moeizame zoektocht doorgemaakt door het landschap van de jeugdzorg om hulp te krijgen bij het vinden van een plek in deze maatschappij, een toekomst. En voor allemaal was het keerpunt hetzelfde: iemand die zonder oordeel, echt naar hen luisterde. Iemand die samen met hen opliep, zodat ze verder konden komen. Daar moeten we van leren.  

 Luister altijd naar de mensen waar het om gaat 

Toen ik één van de wethouders een week later tegenkwam, vertelde zij dat het verhaal van de jongeren haar diep had geraakt. Het deed haar weer eens beseffen hoe belangrijk het is om altijd naar jongeren te luisteren. En dat jongeren in de jeugdhulp niet anders willen zijn dan anderen en in een zo normaal mogelijke omgeving willen opgroeien.   

Betrek jongeren en ouders bij de jeugdzorg 

Natuurlijk ben ik trots dat deze jongeren zich geholpen voelen door de medewerkers van Cardea. Dat geeft aan dat wij het voor deze jongeren goed gedaan hebben. Maar ik vind het vooral belangrijk dat ook beleidsmakers en collega-jeugdzorgorganisaties zich laten inspireren door de praktijk en  de mensen om wie het gaat.  Sterker nog: ik vind dat jongeren en ouders een belangrijk rol hebben in de inrichting van ons stelsel, de hulp die we geven en de innovaties die we toepassen. Zij weten als geen ander waar het over gaat en wat belangrijk is.            

Ik wil nogmaals de jongeren bedanken want het is niet niks om je persoonlijke verhaal te delen met een groep mensen die je niet kent. Daar heb ik enorm veel respect voor.  

Gerrit Jan Hoogeland, bestuurder Cardea 

 

 

Twitter LinkedIn Facebook Print page Send 2 friend