Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Naast Wonend Mentor

In een Naast Wonend Mentorhuis (NWM) woon je met een aantal jongeren zelfstandig met begeleiding van een mentor die in het naastgelegen huis woont. Het is een vorm van zelfstandig wonen met toezicht, begeleiding van één vast contactpersoon. Dit betekent vaak dat je een vertrouwensband kunt opbouwen met die ene mentor. Het is een plek waar je de tijd krijgen om te verwerken wat er in je leven is gebeurd. En je te richten op de toekomst.

  • Voor jongeren van 16 tot 23 jaar die vaak al een lange geschiedenis in de hulpverlening achter de rug hebben.
  • Je bent redelijk zelfstandig hebt een dagbesteding van minstens 24 uur per week zoals een baan, een opleiding, vrijwilligerswerk of een andere erkende dagbesteding.
  • Ook ben je gemotiveerd om op eigen benen te staan en te werken aan de opgestelde doelen.

Wat houdt het in

Stap voor stap leer je wat het inhoudt om zelfstandig te wonen. Zo leer je bijvoorbeeld hoe het is om een huis te delen met anderen en daar afspraken over te maken, zelfstandig naar werk of school te gaan en daar op tijd te komen en een leuke vrijetijdsbesteding te zoeken.

Samen met de andere jongeren run je een huishouden. Je eet regelmatig met elkaar en bent samen verantwoordelijk voor het netjes houden van de gezamenlijke ruimtes. Je hebt regelmatig contact met de mentor om te bespreken hoe het gaat en waar er nog aan gewerkt moet worden. De mentor kan ook met je meegaan om zaken te regelen als dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken naar werk, een bezoek aan de leerplichtambtenaar of de huisarts. Ook kan de mentor begeleiden bij huishoudelijke zaken. Als het haalbaar is, werkt een mentor bij voorkeur samen met de ouders. Naast de vaste mentor is er ook een vervangend mentor die een deel van de begeleiding op zich neemt.

Wat is het doel

Het NWM richt zich op het aanleren en verder ontwikkelen van vaardigheden die je nodig hebt om je in de samenleving te kunnen handhaven. Het doel is dat je aan de hand van de individuele doelen jezelf persoonlijk ontwikkelt werkt aan zelfredzaamheid.

Duur en locatie

De duur van het traject is wisselend, dit is afhankelijk van de ontwikkeling die je als jongere doormaakt. Gemiddeld blijven jongeren tussen de 1,5 en 2 jaar in het NWM. Cardea heeft naastwonend mentorhuizen in Leiden.

Aanmelden

Voor dit traject is een verwijzing jeugdhulp of Wmo beschikking voor beschermd wonen nodig. Wil je meer informatie of een cliënt aanmelden? Neem contact op met onze aanmeldcoördinatie. Bekijk ook eens onze veelgestelde vragen.