Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Hulp bij medisch gerelateerde klachten

Dialoog

Dialoog biedt psychosociale hulp aan baby’s, kinderen en jongeren tot 18 jaar en/ of hun ouders waarbij sprake is van medisch (gerelateerde) klachten. Dit kan hulp zijn voor ouders van een baby die veel huilt, kinderen met slaap- of voedingsproblemen, kinderen met aanhoudende zindelijkheidsproblemen, kinderen met chronische ziekten of met diverse lichamelijke klachten. Denk aan hoofdpijn, buikpijn of vermoeidheid.

Wat houdt het in

Na medische beoordeling of behandeling van een arts wordt een kind aangemeld bij Dialoog. Tijdens het kennismakingsgesprek brengen we de klachten van het kind en de impact hiervan op zijn of haar ontwikkeling en welzijn in kaart. Afhankelijk van de hulpvraag bieden we een behandeling op maat. Deze kan bestaan uit oudergesprekken, gezinsgesprekken of individuele contacten met het kind. Hulpverlener en het gezin gaan samen aan de slag om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat een kind zindelijk wordt, een bij de leeftijd passend voedingspatroon ontwikkelt of een optimale kwaliteit van leven ontwikkelt ondanks zijn of haar chronische ziekte. Indien nodig werken we samen met bijvoorbeeld een diëtist of fysiotherapeut. Bij trauma kan er onder andere EMDR-behandeling ingezet worden. Ook diagnostiek, speltherapie en hechtinginterventies worden soms in de behandeling geïntegreerd. Bij jonge kinderen wordt er gewerkt volgens de IMH-visie.

Duur en locatie

Gemiddeld duurt een behandeling tussen de 6-9 maanden. In overleg met het gezin worden er afspraken gemaakt over hoe vaak hulpverlener en cliënt elkaar zien. In het begin is dit vaak wekelijks, later minder vaak. Bij baby's tot 1 jaar vinden de gesprekken in de thuissituatie plaats. Kinderen boven een jaar komen naar onze locatie toe, behalve als het wenselijk is dat de hulpverlener naar huis (zoals bij een eetobservatie) of naar school of de kinderopvang gaat. Dialoog wordt aangeboden in de regio’s Holland Rijnland en Haaglanden.

Aanmelden

Voor Dialoog is een verwijzing nodig. Wil je meer informatie of een cliënt aanmelden? Neem contact op met onze aanmeldcoördinatie. Bekijk ook eens onze veelgestelde vragen.