Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Voor pleegouders

Sinds een aantal jaar is pleegzorg onderdeel van ons specialistische hulpaanbod. Ruim 60 pleeggezinnen zetten zich via Cardea in voor kinderen die tijdelijk of langer niet meer thuis kunnen wonen. Het grootste deel hiervan komt uit het bestaande netwerk van deze kinderen. Doordat we op kleine schaal werken, is er veel ruimte voor persoonlijk contact en intensieve begeleiding met onze pleegouders.

Deeltijd of langer

Het uitgangspunt is om bij problemen zoveel mogelijk te proberen om een kind of jongere met hulp thuis te laten wonen. Maar als alles is geprobeerd en de problemen te groot zijn of de veiligheid in gevaar is dan is pleegzorg vaak een goede keuze. Soms is er meer tijd nodig voordat een kind weer thuis kan wonen en soms kan een kind helemaal niet meer naar huis. Soms biedt een rustperiode in een weekend- of vakantiegezin al uitkomst, even weg van de problemen thuis.

Hoe word je pleegouder

Pleegouders zijn bij voorkeur bekenden van het kind, zoals een opa en oma, een oom en tante of kennissen. Dit noemen we een netwerkpleeggezin. Daarnaast hebben wij ook pleeggezinnen in ons eigen bestand: bestandspleeggezinnen. Pleegouders worden door ons gescreend, voorbereid en begeleid. En uiteraard altijd goed gematcht met het juiste kind. Hierbij hanteren we een aantal algemene richtlijnen:

  • Een pleegouder is minimaal 21 jaar
  • Er is een stabiele situatie in het pleeggezin
  • Een Verklaring Omtrent goed Gedrag (VOG) is verplicht
  • Er is een eigen kamer voor het pleegkind. Bij weekendpleegzorg kan hier een uitzondering op worden gemaakt
  • Pleegouders gaan akkoord met het opvragen van informatie bij huisarts/psycholoog indien nodig
  • Er worden twee referenties gevraagd, waarvan één wordt nagebeld
  • Bij de opvoedvariant bij bestandspleegouders is er een leeftijdsgrens van pleegouders ten opzichte van de leeftijd van de pleegkinderen en eigen kinderen (42 jaar maximaal verschil)
  • Het hoeft geen traditioneel gezin te zijn

Meer weten of aanmelden

Wil jij meer weten over het pleegouderschap? Wij vertellen je er graag meer over! We maken hiervoor een telefonische of online afspraak of komen bij jou langs. Net wat je fijn vindt. Neem hiervoor contact met ons op via pleegzorg@cardea.nl.

Ben je al pleegouder?

Voor onze pleegouders zijn dit handige links:

  • Op pleegzorg.nl ontdek je de wereld van pleegzorg en ontwikkel je jezelf als pleegouder. Je ontmoet er andere pleegouders in een besloten omgeving.
  • Download hieronder het declaratieformulier voor pleegouders