Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Pleegzorg

Pleegzorg is een vorm van opvang waarbij je als kind of jongere tijdelijk in een ander gezin woont. Dat doen we niet zomaar. Ons uitgangspunt is om bij problemen zoveel mogelijk te proberen om een kind of jongere met hulp thuis te laten wonen. Maar als alles is geprobeerd en de problemen te groot zijn of de veiligheid in gevaar is dan is pleegzorg vaak een goede keuze.

Wat houdt het in

Pleegouders zijn bij voorkeur bekenden van het kind, zoals een opa en oma, een oom en tante of kennissen. Dit noemen we een netwerkpleeggezin. Het is alleen niet altijd mogelijk dat een kind terecht kan bij een gezin uit zijn of haar netwerk. Daarom hebben wij ook pleeggezinnen in ons eigen bestand (bestandspleeggezinnen). Pleegouders worden door ons gescreend, voorbereid en begeleid.

Duur

Soms is er meer tijd nodig voordat een kind weer thuis kan wonen en soms kan een kind helemaal niet meer naar huis. Voor sommige kinderen en ouders biedt een regelmatige rustperiode in een weekend- of vakantiegezin uitkomst, even weg van de problemen thuis. Deeltijdpleegzorg wordt ook ingezet bij kinderen uit een behandel- of woongroep, zodat zij af en toe een normale gezinssituatie meemaken.

Aanmelden

Voor dit traject is een verwijzing nodig. Als professional kun je een kind aanmelden wanneer dit kind al hulp krijgt via Cardea. Dan volstaat een email naar de aanmeldcoördinator. Is een kind nog niet bekend bij Cardea? Neem dan contact op met onze aanmeldcoördinatie.