Een onverwachts compliment
Verhaal van een gedragswetenschapper | 19 november 2022
We nemen afscheid, na een flink aantal intensieve sessies is het tijd om de behandeling af te sluiten die ze bij mij, aanvullend op de ambulante hulp, kreeg. Ik heb een verslag geschreven en dat lezen we samen. Ik vraag haar naar de tevredenheid over het traject. Waar is ze tevreden over, wat zou er beter kunnen? En dan krijg ik een heel mooi compliment.
(Aan)tekeningen mee naar huis
‘Weet je wat ik het fijnste vond? Dat was dat jouw aantekeningen en tekeningen van onze sessies van mij waren. Dat ik ze meekreeg. Ik heb al heel veel hulp gehad in mijn leven en heel vaak hadden de hulpverleners bij wie ik dan kwam een notitieblok voor zich. Daar schreven ze in en dat verdween dan weer in de tas. Of ik moest zelf in een voorgedrukt boekje schrijven wat dan ergens bleef liggen. Soms kreeg ik dat dan op het eind mee naar huis en soms ook niet.’
Gesprek in beeld brengen
Wat wij deden, samen aantekeningen maken en tekenen op een groot vel papier, eigenlijk het hele gesprek in beeld brengen, dat heeft haar eigenlijk het meest geholpen vertelt ze mij. Het gaf structuur, ze kon het nog eens nalezen en het bracht lichtheid, een soort afstand. ‘Ik kan het erbij pakken en dan weet ik weer wat we hebben gedaan. En dat helpt mij weer als ik het moeilijk heb. Dat ik dan weet hoe het ook al weer zit, wat ik dan kan doen en hoe dat eruit ziet!’
Tekenen schept orde in de chaos
Jeetje, ik ben er een stil van, dat is nou toch leuk om te horen. Ik volgde de afgelopen jaren een intensief opleidingstraject (orthopedagoog generalist/ cognitieve gedragstherapie), maar de online tekencursus die ik mijzelf een paar jaar geleden cadeau deed is toch wel de kers op de taart. Ik gebruik het graag en dagelijks in mijn werk. Orde in de chaos, hoofd en bijzaken kunnen scheiden, visueel maken wat we aan het doen zijn, lichtheid in zware zaken. En, heel belangrijk, uiteindelijk behoort het toe aan diegene van wie het is! We proosten met onze cappuccino’s op het eind van ons traject en ik neem mij voor nog meer mensen aan te moedigen om het maken van tekeningen op te nemen in het werk!
Deze blog werd geschreven door een gedragswetenschapper van Cardea. Omwille van de privacy zijn namen gefingeerd en enkele essentiële kenmerken aangepast.
Foto: @Cardea ter illustratie. Dit zijn niet de hulpverlener en/of de jongere(n) uit het verhaal.