Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

'Eigenlijk was ik helemaal niet zo'n verschrikkelijk rotkind'

Interview | Ervaringsverhaal van een jongere

‘Eigenlijk was ik helemaal niet zo’n verschrikkelijk rotkind. Ik vond het heel heftig eigenlijk om dat te beseffen.’

Jane (18 jaar): ‘Ik heb al vanaf jonge leeftijd veel hulp van Jeugdzorg gehad. Ik heb mezelf ook vaak als een rotkind omschreven. Ik was brutaal, luisterde niet, spijbelde, ging van school af, liep weg, blowde al heel jong en ik kon verschrikkelijk boos worden. Ik heb op allerlei groepen gewoond, open en gesloten. Daar heb ik van alles meegemaakt. Zeker bij gesloten, daar was het echt overleven met die andere meiden. En natuurlijk heb ik ook heel vaak gesprekken gehad met hulpverleners samen met mijn moeder of alleen. Overigens kon mijn moeder ook heel erg boos worden.

In veel van die gesprekken is ook besproken dat het goed zou zijn om mijn trauma’s te verwerken. Vaak werd ik dan weer aangemeld bij de GGZ. Ik ben een aantal keer voor een intake geweest, maar uiteindelijk heb ik nooit een hele behandeling daar gehad. Op de een of andere manier zag ik het toch steeds niet zitten.

Therapie binnen Cardea

Toen ik al een tijdje in een Naast Wonend Mentorhuis* van Cardea woonde, ging het helemaal niet goed met me. Ik was depressief, heel erg opgefokt en ik merkte dat allerlei kleine dingen in het dagelijkse leven me helemaal van slag maakten. Daarom was ik weer aangemeld bij de GGZ. De wachttijd daar was een jaar. Omdat het echt niet goed ging op dat moment, heeft mijn mentor gevraagd of ik binnen Cardea ook hulp kon krijgen. Dat kon en dat ging eigenlijk heel snel. Ik kwam in contact met Christine en zij heeft mij met therapie verder geholpen**.

Opgelucht

Ik weet niet waarom ik het toen wel gedaan heb eigenlijk. Het voelde wel iets meer vertrouwd omdat ook de mentor en de behandelaar elkaar kenden. Ik vond het wel heel heftig, maar het hielp wel dat mijn mentor bijvoorbeeld een paar keer naast me heeft gezeten of in de kamer ernaast. Eigenlijk was ik helemaal niet zo’n verschrikkelijk rotkind. Ik vond het heel heftig eigenlijk om dat te beseffen. Ook dat er best wreed en gewelddadig met mij omgegaan is. Het maakte mij heel verdrietig om dat te bedenken en het te voelen. Maar ik voelde me ook meer opgelucht na een tijdje. Ik had het nooit gedacht, maar inmiddels zweer ik dus bij therapie!'

Omwille van de privacy zijn namen gefingeerd en enkele essentiële kenmerken aangepast.

Foto: ©Cardea ter illustratie. Dit zijn niet de hulpverlener en/of de jongere(n) uit het verhaal.

Soms zijn er specialistische jeugdhulptrajecten die vragen om de inzet van tijdelijk extra diagnostiek en behandeling. De hoogopgeleide professionals van Cardea kunnen dan generalistische GGZ activiteiten toevoegen aan deze (lopende) trajecten. Precies wanneer dat nodig is en op maat.

* In een Naast Wonend Mentorhuis (NWM) woont een aantal jongeren zelfstandig met begeleiding van een mentor die in het naastgelegen huis woont.

** Christine is orthopedagoog-generalist en cognitief gedragstherapeut bij Cardea. Zij heeft bij Jane psycho-educatie over trauma en hechting aangeboden en EMDR met een aantal elementen uit schematherapie.