Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Gevecht om mijn schoot: 'Nee het is mijn mama!'

Dagboek van een gezinshuisouder | 3 november 2022

Liefde en aandacht, ieder kind heeft dat nodig. En kinderen in een gezinshuis misschien nog wel meer dan andere kinderen. Maar het ontvangen, is voor hen vaak extra lastig. En als je meerdere kinderen opvangt, hoe zorg je er dan als gezinshuisouder voor dat je allemaal het gevoel geeft dat ze er mogen zijn? Karin en haar man vangen vier kinderen op in hun gezin en creëren heel bewust momenten van contact. In deze blog geeft Karin daar een hartverwarmend voorbeeld van.

De maaltijd is bij ons een moment van gezamenlijkheid en contact. We sluiten af met een verhaal uit de Bijbel. De kinderen willen dan graag bij één van ons op schoot zitten. Met vijf kinderen en twee schoten geeft dat wel eens wat 'strijd'. Zo ook gisteren. Als we bijna klaar zijn met eten, grijpt de eerste zijn kans en vraagt 'Mag ik op je schoot zo meteen?'. Naast mij hoor ik 'Nee, dat is mijn mama' en mijn arm wordt opzij getrokken. Dat wordt nog een uitdaging om iedereen het gevoel te geven dat ze er mogen zijn en dat ik van ze houd.

Direct komt er van de andere kant van de tafel een reactie 'Nee, mijn mama!'. Al snel doen ze allemaal mee tot mijn dochter zegt 'Jongens, deze ga ik winnen! Ik heb in haar buik gezeten, dat kunnen jullie niet zeggen.' Dat leidt de aandacht even af van mijn schoot. Er ontstaat een gesprek over bij wie ze in de buik hebben gezeten. Een mooi moment om aandacht te geven aan de band die ze hebben met hun biologische ouders. Een plek te geven aan de loyaliteit aan hen. Voor de ontwikkeling van de kinderen is het heel belangrijk dat hun biologische ouders een plek hebben in hun leven en ook dat het contact tussen mij en hun ouders. Na het gesprek hierover beslissen we wie er vandaag aan de beurt is. Als we daarna bidden, doen we dat natuurlijk ook voor de (buik)mama's en papa's en broers en zussen.

Deze blog werd geschreven door een gezinshuisouder. Omwille van de privacy zijn de namen gefingeerd en enkele essentiële kenmerken aangepast.

Foto: ©Cardea ter illustratie. Dit zijn niet de hulpverlener en/of de kind(eren) uit het verhaal.

Gezinshuisouder iets voor jou?

We zijn altijd op zoek naar gezinshuisouders. Wil je meer weten? Bel dan het algemene nummer: 071-5795050 en vraag naar Sonja Zwaan of Helma van Overbeeke.