Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

IKC Katwijk en gymzaal openen hun deuren

17 november 2023

Fotograaf: Dirk van Egmond

Het is zo ver. Integraal Kindcentrum Katwijk en gymzaal openen bijna hun deuren. Na de kerstvakantie, januari 2024, gaan de zes partijen met elkaar onder één dak aan de slag. Afgelopen donderdag was de officiële oplevering van het gebouw door Blanksma Bouwbedrijf, Grimbergen Installaties en De Wit Totaal E-techniek. De komende weken worden het gebouw en het terrein ingericht.

Aan de Van Lierestraat wordt sinds oktober vorig jaar gebouwd aan een Integraal Kindcentrum (IKC) met gymzaal. Op de plek waar voorheen De Windvang (speciaal basisonderwijs) en de gemeentelijke gymzaal stonden, is nu een pand gebouwd waar ook de naastgelegen Daltonschool Katwijk (voorheen openbare basisschool De Krulder), de Leidse Buitenschool met kleutergroepen, Cardea (specialistische jeugdhulp) en KOK kinderopvang worden ondergebracht.

Wethouder Jacco Knape (onderwijs): “Ik ben blij met het nieuwe pand waar de samenwerking tussen (gespecialiseerd) basisonderwijs, jeugdzorg, kinderopvang en sport zo goed zichtbaar wordt. Mooi om te zien dat er zoveel Katwijkse partijen met elkaar samenwerken en daardoor goede ondersteuning en goed onderwijs voor onze jeugd mogelijk maken.”

Duurzaam met vriendelijke uitstraling

Blanksma Bouwbedrijf uit Alphen a/d Rijn, Grimbergen Installaties uit Rijsburg en De Wit Totaal E-techniek hebben vanaf vorig jaar als partners intensief samengewerkt om het ontwerp van architectenbureau De Zwarte Hond uit Rotterdam te realiseren. In de maatvoering en materiaalgebruik is gekozen voor een vriendelijke en toegankelijke uitstraling die goed past binnen de bestaande omgeving. Daarnaast is veel aandacht besteed aan duurzaamheid en het verregaand terugdringen van het energieverbruik. In de komende periode tot de ingebruikname wordt nog hard gewerkt aan de inrichting van het gebouw en het terrein rond het gebouw.

Visie in de praktijk

De directies van de scholen (Vincent van der Kooij – De Windvang, Loes Maaijen en Marjolijn Passchier - Daltonschool Katwijk en Tessa van de Griend - De Leidse Buitenschool) kijken ernaar uit samen aan de slag te gaan: ”Samen opgroeien, samen ontwikkelen, dat is waar wij als partners in het nieuwe IKC Katwijk voor staan. Wij willen een plek vormen waar leerlingen elkaar ontmoeten en van en met elkaar leren. Eindelijk komt tot uiting waar we al die tijd naartoe hebben gewerkt en kunnen we onze visie in de praktijk gaan brengen. Wij kijken uit naar de eerste schooldag na de kerstvakantie in het nieuwe gebouw en maken hier samen met de kinderen een feestje van. Op naar een mooie toekomst!”.

Jeugdhulp en kinderopvang

Naast de twee basisscholen hebben ook Cardea en KOK Kinderopvang een plek in het gebouw. Ria van der Plas, bestuurder Cardea: ”We verheugen ons enorm op de verhuizing naar de mooie locatie waar we met alle andere organisaties kunnen gaan samenwerken. In een Integraal Kindcentrum kunnen wij als expert op het gebied van jeugdhulp niet ontbreken. Wanneer de ontwikkeling van een kind stagneert dan komt Cardea in beeld. Extra fijn als je dan in een vertrouwde omgeving geholpen kan worden.”

Kees van Oijen, directeur KOK kinderopvang: “Met kinderopvang, jeugdzorg en onderwijs onder één dak zetten we een mooie volgende stap in de begeleiding van kinderen. Bij de overgang van peuters naar de basisschool, tussen basisschool en buitenschoolse opvang en in de gespecialiseerde BSO + opvang, die we gezamenlijk gaan opzetten. Onder één dak kunnen we die doorgaande lijn écht versterken met het oog op een optimale ontwikkeling van onze kinderen. Dat is waar het om gaat!”.

Sportvoorziening

De gymzaal in het nieuwe gebouw is eigendom van de gemeente en wordt benut door Sportbedrijf Katwijk. De scholen gebruiken de gymzaal overdag voor gymonderwijs en in de avonden wordt het gebruikt door verschillende sportverenigingen. Vincent Venloo (directeur Sportbedrijf Katwijk): “Sportbedrijf kijkt er naar uit om komende jaren met alle partijen binnen het IKC samen te gaan werken”.

Bekijk de website van het IKC via www.ikc-katwijk.nl.