Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Kind en complexe scheiding

Door: Simone, gedragswetenschapper bij de afdeling Kind en Complexe Scheiding van Cardea, geschreven vanuit kennis en expertise over hoe een kind zich zou kunnen voelen in deze complexe scheidingssituatie. | 15 september 2023

Bij de afdeling Kind en Complexe Scheiding van Cardea zien we veel kinderen die al langere tijd een van hun ouders niet zien. Samen met ouders en kinderen proberen we dit contact, onder begeleiding, te herstellen. Gelijktijdig hebben ouders gezamenlijke gesprekken om te werken aan hun onderlinge vertrouwen en communicatie. Voor kinderen (en ouders) is een eerste bezoek vaak heel spannend. Iedereen moet wennen aan elkaar en de nieuwe situatie. Wij proberen hen daar zo goed mogelijk in te ondersteunen.

Wachtlijsten en voorbereiding
In werkelijkheid moeten gezinnen helaas vaak lang wachten op de hulp, vanwege de lange wachtlijsten. In onderstaand geval hebben ouders goed gebruik gemaakt van de wachtperiode om aan zichzelf te werken. Op het moment dat het traject kan starten zitten ouders er rustig bij en staan zij open voor de stappen die gezet moeten worden.

Het verhaal van Evi

Hieronder het verhaal van een meisje van 5, Evi, dat na 1,5 jaar haar vader weer gaat zien.

De ontmoeting

Ik kom een grote ruimte binnen. Het is woensdag na schooltijd en ik ben met mama naar Cardea. Het ziet er een beetje uit als de peuterspeelzaal. Overal staan kasten met speelgoed. Ik vind de poppenhoek er wel heel leuk uit zien. Daar ga ik straks mee spelen, bedenk ik me terwijl ik stapje voor stapje achter de rug van mama naar binnenloop. Als ik binnenkom zie ik Marja staan. Zij was er vorige keer ook toen ik de eerste keer met mama naar Cardea moest. Ze was toen heel lief en we gingen samen kletsen en kleuren.

Marja gaat op haar hurken voor me zitten en zegt gedag. Ze vindt het fijn dat ik er ben. Mama heeft verteld dat papa er vandaag ook is en achter Marja zie ik hem aan tafel zitten. Hij staat op en wil naar me toelopen, maar ik duik achter mama haar been. Papa zegt gedag tegen mij en ook tegen mama. Mama zegt ook hoi terug. Dat is wel gek want dat hebben ze al heel lang niet gedaan. Papa ziet er ook een beetje anders uit. Hij zegt dat hij blij is om mij te zien. Ik denk dat ik ook wel blij ben, maar weet het niet zo goed. Ik vind het ook spannend en gek.

Mama en papa kletsen een beetje en mama zegt dat ik ook hoi moet zeggen tegen papa. Dus zeg ik hoi en lach een beetje.

Momenten met papa
Mama blijft nog even, hangt haar jas over een stoel en gaat dan weg. Ik weet niet zo goed wat ik moet doen dus ik blijf maar even staan. Marja zegt tegen me dat ik mag kiezen wat ik samen met papa wil doen. Ik denk dat ik wil kleuren. Marja pakt de spullen en zet ze op tafel. Papa begint te tekenen. Ik ga ook aan tafel zitten en begin ook te tekenen. Eventjes later maak ik samen met papa een mooie tekening voor mama. Daarna ook nog een voor papa, die hem mee naar huis wil nemen.

Papa is eigenlijk best wel lief. Hij vraagt dingetjes en ik geef antwoord, maar ik wil ook wel dingen weten. Papa vertelt over mijn halfbroers. Die ken ik nog wel. Marja helpt ons een beetje, want het is wel gek om elkaar zo lang niet te hebben gezien. Eigenlijk kennen we elkaar niet meer zo goed. Papa denkt dat ik Nijntje nog steeds leuk vindt, maar dat is toch voor baby’s? Ik vind Gaby’s Poppenhuis veel leuker.

Afsluiting en nieuwe stap
Als de tijd om is komt mama weer terug. Papa, Mama en Marja praten nog even en ik sta erbij. Als we weggaan wil ik papa nog een knuffel geven, maar vind dat ook lastig. Ik loop met mama mee, maar als ik bij de deur sta bedenk ik me toch. Ik ren terug naar papa en geef hem een dikke knuffel.

Ik ga daarna nog een paar keer naar Cardea om met papa te spelen. Wel gezellig hoor, maar ik wil zo graag naar papa’s huis of met mijn eigen speelgoed spelen. Marja vertelt dat papa en mama samen afspraakjes maken over wanneer ik papa weer kan zien.

Stap voor stap
Een paar maanden later is het zover. Mama en ik zitten in de auto naar papa toe. Het is een eindje rijden en onderweg zingen we liedjes. Spannend wel. Ik ben benieuwd hoe papa zijn huisje er uit ziet. Misschien zijn mijn twee (half)broers er ook wel? Die heb ik ook al lang niet gezien. Na een uurtje zijn we er eindelijk, ik stap voorzichtig de auto uit en daar staat papa…

Evi ziet haar vader inmiddels regelmatig en gaat ook al bij hem slapen. Samen met Cardea is het ouders gelukt om in gesprekken afspraken te maken over een verdeling van de zorg -en opvoedtaken. Ouders houden hierin rekening met het tempo van Evi en bouwen het rustig op.

* Het verhaal dat hierboven is beschreven, is gebaseerd op een fictieve situatie geïnspireerd door de ervaringen van kinderen in vergelijkbare omstandigheden. Hoewel Cardea als organisatie werkt aan het herstellen van contact tussen kinderen en ouders in complexe scheidingsgevallen, is dit specifieke verhaal bedoeld ter illustratie en ter ondersteuning van het begrip van dit proces. De beschreven resultaten en ervaringen zijn niet representatief voor elke situatie en kunnen per geval verschillen. Raadpleeg altijd een professional voor specifieke begeleiding en advies met betrekking tot complexe scheidingsgevallen en het herstellen van contact tussen kinderen en ouders.
Foto: ©Cardea ter illustratie. Dit zijn niet de ouders en het kind uit het verhaal.