Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Spanning is net een virus

Dagboek van een gezinshuisouder | 2 november 2022

Spanning en stress. Als je als kind veel hebt meegemaakt dan ben je vaak heel alert. Elke verandering kan namelijk gevaar betekenen. Karin ziet dit dagelijks als gezinshuisouder bij de kinderen die bij haar wonen. En als de één gespannen is, steekt hij de ander vaak aan. Ze schrijft er over in deze blog.

De kinderen in ons gezinshuis hebben veel meegemaakt. Dit levert door de dag heen in ons gezinshuis regelmatig momenten van spanning en stress op. Hier praten mijn man en ik vaak over met de kinderen. De 10-jarige Mathijs heeft hier een verrassend rake theorie over. Een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk.

We zitten in de auto onderweg naar de zorgboerderij. Mathijs gaat hier sinds drie maanden om de week een weekend heen. Ik voel zijn spanning. Stilzitten is geen optie, stil zijn ook niet. Er komt een waterval van woorden en geluiden over me heen. Ik zeg: 'Ik merk dat je gespannen bent. Ik begrijp dat je het spannend vindt. Zou het helpen om even diep in en uit te ademen?'. De reactie van Mathijs is 'Spanning is net een virus. Je kunt het overdragen op iemand anders. Eva is nu ook gespannen, ik heb het op haar overgedragen. Zo draag je het ook op anderen over. Ook op u, nou ja..'. Even is het stil.

'Eigenlijk niet op u, u wordt er niet gespannen van'. Kort kijk ik opzij en zie hem voor zich uit kijken. Hij is zowaar even stil. Na een rustig moment zegt hij dat het misschien wel positieve spanning is.

Ik ben echt even gelukkig. Zo blij dat hij nu de woorden heeft om hierover te praten en dat hij laat merken steeds meer aan te voelen. Er is nog een weg te gaan, maar elk stapje is er één.

Deze blog werd geschreven door een gezinshuisouder. Omwille van de privacy zijn de namen gefingeerd en enkele essentiële kenmerken aangepast.

Foto: ©Cardea ter illustratie. Dit zijn niet de hulpverlener en/of de kind(eren) uit het verhaal.

Gezinshuisouder iets voor jou?

We zijn altijd op zoek naar gezinshuisouders. Wil je meer weten? Bel dan het algemene nummer: 071-5795050 en vraag naar Sonja Zwaan of Helma van Overbeeke.