Toekomstperspectief voor dakloze jongeren
Tweede Kamerlid Andre Flach brengt werkbezoek aan het Bouwdepot in Leiden | 4 maart 2025
“Sinds ik ondersteuning krijg ben ik zo goed als schuldenvrij, heb ik bij de tandarts mijn gebit laten fixen en stop ik niet met lachen”
Matty, deelnemer aan het Bouwdepot Leiden.
Maandag 3 maart was Tweede Kamerlid Andre Flach van de SGP op werkbezoek in Leiden en bezocht onze locatie voor dagbehandeling aan de Gerrit van der Veenstraat. De heer Flach ging in gesprek met verschillende betrokkenen en de jongeren Mattias en Yasin over de uitvoering van de aanpak en de ervaringen van het Bouwdepot in Leiden. Cardea is samen met De Binnenvest de lokale partner van het Bouwdepot.

Wethouder Abdelhaq Jermoumi opende het gesprek en benadrukte het belang van gemeentelijke inzet op preventie om jongerendakloosheid te helpen voorkomen. Hij voegde daar aan toe dat er met het Bouwdepot bespaard wordt op o.a. kosten van voorzieningen vanuit de Wmo, schuldhulpverlening en de maatschappelijke opvang. Met het dreigende ravijnjaar en daardoor bezuinigingen voor gemeenten, kan het Bouwdepot hier bij helpen. Uit de MKBA door Cebeon blijkt dat de aanpak een kosteneffectieve interventie is die in ongeveer drie jaar is terugverdiend.
Jongerenbegeleider Marieke Josten van Cardea vertelde hoe het Bouwdepot voor haar helpend is in de dagelijkse praktijk bij het begeleiden van jongeren in een kwetsbare positie met de inzet van een jaar een bouwdepot. ‘Met een jaar een Bouwdepot krijgen de jongeren de tijd om de basis te versterken. Geen woorden maar daden. Voor jongeren biedt het perspectief en dat brengt weer motivatie, om zo ook teleurstellingen en faalervaringen te kunnen incasseren, die nodig zijn in een leerproces.’
‘Met het Bouwdepot krijgen de jongeren de kans om uit de overlevingsmodus te komen en plannen te maken die verder reiken dan een dag of week. En het geeft hulpverleners daadwerkelijk iets om te kunnen bieden aan jongeren die het vertrouwen in de volwassen wereld hebben verloren’
Robert Meertens, beleidsmedewerker WMO-Jeugd 16-27 jaar van de gemeente Leiden benadrukte het belang voor jongeren om te kunnen leren in de praktijk vanuit vertrouwen en dat ‘fouten maken mag’, om zo meer aan het stuur van eigen leven komen te staan. Tot slot vertelde Marleen van der Kolk, directeur van Stichting het Bouwdepot over het ontstaan, de urgentie, de jongeren en de aanpak.
Binnenkort vindt het commissiedebat van de Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid plaats over de Herziene Participatiewet. Een nieuwe kans vanuit de Tweede Kamer om een stap te zetten om het Bouwdepot op korte termijn mogelijk te maken voor alle gemeenten. Nu al opereren we in een toenemend aantal gemeenten. Maar het rigide kader van de huidige Participatiewet – of een interpretatie daarvan – zit ons regelmatig in de weg. Gelukkig wordt die wet grondig herzien. Neem ruimte voor de interventie het Bouwdepot op in die herziene wet. En help ons doen wat wij het liefste doen: jongeren verder helpen.
Het Bouwdepot
Het Bouwdepot biedt jongeren in kwetsbare posities een jaar lang maandelijkse financiële steun om aan hun toekomst te werken. In leiden krijgen zeven dak- of thuisloze jongeren een jaar lang een onvoorwaardelijk inkomen van zo’n 1.300 euro per maand. Het bedrag moet hen helpen om het leven weer op de rit te krijgen.