Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Wat doe je eigenlijk de hele dag?

Blog | Dagboek van een gezinshuisouder

‘De momenten waarop ik voel dat ze ontspannen en trots zijn op zichzelf, hun leven delen met mij, geniet ik ook!’

Een gezinshuisouder is een professioneel opvoeder. Zijn of haar werk is het begeleiden, verzorgen en behandelen van de kinderen die in het gezinshuis wonen. Samenwerken met het netwerk van de kinderen is ook een belangrijk onderdeel. In deze blog beschrijft Karin een dag uit haar leven als gezinshuisouder.

‘Wat doe je eigenlijk de hele dag?’ vragen ze mij vaak

Hoe kan een dag er bij ons thuis uitzien? Na een rustige nacht start ik met een kind dat ineens niet naar school wil en probeert te doen dat het ziek is. De vragen schieten gelijk door mijn hoofd. Wat zou er zijn? Waar is het bang voor of waar ziet het tegen op? Ondertussen help ik de andere kinderen om zich aan te kleden, te eten en klaar te zijn voor school. Na een gesprekje en wat vragen van mijn kant komt er iets uit wat met school te maken heeft. Ik stuur snel een mailtje naar de mentor op school om te zorgen dat ze daar ook goed opgevangen wordt. Als ik een ander kind aanspoor om de schoenen aan te doen, omdat de taxi al klaar staat, ben ik ineens een ‘k*tmoeder’. Hij is blij dat hij een paar uur van me af is. Nog een kind uitzwaaien en dan snel een kind wegbrengen. Zo meteen overleg met een voogd over het logeren van een kind bij de eigen ouders.

Overleggen en plannen

Bij thuiskomst zie ik een gemiste oproep van de school van het kind dat geen zin had. Ik bel terug, overleg en we maken samen een plan van aanpak. Even tijd om te lunchen en mijn mail te lezen en beantwoorden. Er moeten afspraken gepland worden. Voor de bespreking van het handelingsplan op school, een bezoek van een moeder dat ik moet begeleiden, een adviesgesprek met GGZ en intervisie met collega’s. Daarnaast ga ik op zoek naar ‘best practices’ en adviezen rondom sexting en grensoverschrijdend gedrag. En denk na over hoe ik dit toe kan passen in ons gezinshuis voor de kinderen die dit nodig hebben.

Weer thuis van school

Nu heb ik even tijd voor mijzelf en ga naar buiten om een rondje te lopen. Ondertussen is de eerste alweer thuis van school. Al snel staat de volgende ook voor de deur. Heel druk en snel geïrriteerd. Een drukke dag op school gehad misschien? Inmiddels weet ik dat hij dan een duidelijk overzicht nodig heeft van wat hij vanmiddag gaat doen. Die maken we samen, ook al is hij het er eerst niet mee eens dat het nodig is. Het gaat redelijk goed, maar soms kan dit al de aanleiding zijn om volledig los te gaan met scheldwoorden of op de deuren of wat er ook in zijn buurt is. Stapje voor stapje begrijpen we steeds beter hoe het bij hem werkt en elke keer passen we weer aan waar nodig. We lopen/fietsen een rondje in de buurt. Bij het buurtspeeltuintje zie ik hem opgaan in zijn spel en zijn lijf ontspannen. Dat geeft mij ook even tijd te kletsen met de puber die ook het rondje mee loopt. Ondertussen help ik de jongste even op het klimrek en trots laat ze dan zien hoe ze zelf de glijbaan af kan. Deze momenten waarop ik voel dat ze ontspannen, trots zijn op zichzelf, hun leven delen met mij, geniet ik ook!

Deze blog werd geschreven door gezinshuisouder Karin. Omwille van de privacy zijn de namen gefingeerd en enkele essentiële kenmerken aangepast.

Foto: ©Cardea ter illustratie. Dit zijn niet de hulpverlener en/of de kind(eren) uit het verhaal.

Gezinshuisouder iets voor jou?

We zijn altijd op zoek naar gezinshuisouders. Wil je meer weten? Bel dan het algemene nummer : 071-5795050 en vraag naar Sonja Zwaan of Helma van Overbeeke.