Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Werkplezier: wat je aandacht geeft groeit

Verhaal van gedragswetenschapper | 8 november 2022

‘Na twee jaar werken in deze rare tijd maakte ik voor mijzelf een werkplezier masterplan.’

Op 25 januari is het de dag van het Werkplezier in de Zorg. Werkplezier, in tijden van heftige coronaperikelen. Eerlijk, even onder ons: het is soms echt een uitdaging. Elke dag weer de vraag: ‘Zijn mijn kinderen nog snottebellen vrij? Is de juf of meester er? Hoeft de klas niet in quarantaine? Voel ik zelf niet een kriebel in mijn keel of neus?' Als alle vinkjes op groen staan kan mijn dag doorgaan zoals ik hem had gepland. Tenminste, van mijn kant dan. Want voor mijn cliënten en collega’s geldt natuurlijk precies hetzelfde. Flexibiliteit is mijn middle name. Ik hobbel – zittend - van ene overleg naar het andere. Ik spreek vooral live (op gepaste afstand) met mijn cliënten en digitaal met de collega’s. ‘Verkouden? Nee joh, geen probleem, we verplaatsen het wel!’ Maar ondertussen baal ik dat het hoogtepunt van mijn dag niet doorgaat. ‘De training kan niet doorgaan? Jammer, we plannen wel weer een nieuwe datum.’

Flexibiliteit is mijn middle name geworden.

Ik wil en mag niet klagen. Mijn natuurlijke houding is altijd positief, optimistisch en vrolijk. Toch merk ik, na alweer twee jaar in deze rare tijd te werken en te leven, dat het soms een grote blur is. De dagen zijn saaier en ik hoor mezelf klagen tegen mijn lieve collega's. Die natuurlijk in hetzelfde schuitje zitten. En tegelijkertijd spreek ik mezelf streng toe dat ik niet wil en mag klagen.

Masterplan voor werkplezier

Zat ik niet ooit in een werkgroepje gezond werken? Ja! En dat gezond werken is echt belangrijk, om het vol te houden, de moed erin te houden en werkplezier te ervaren. Daarom maakte ik, als goed voornemen, een masterplan voor mijzelf. Deze bevat fietstochtjes naar kantoor, afwisseling qua werkplek (boven en beneden), koffie to go afspraken met collega's en wandelende werkbegeleiding. Ik plan een ommetje in en doe iets telefonisch in plaats van met beeld. Ik haal lekkere verse thee en probeer een lunch à la Michel of Rutger uit mijn eigen keuken te toveren.

Alles wat je aandacht geeft groeit

In de aanloop naar deze blog schrijf of teken elke dag in mijn dagboekje iets op wat met werkplezier te maken heeft. Een greep uit afgelopen twee weken: een compliment dat ik kreeg, een verslag dat eindelijk af kwam, een fijne werkbegeleiding, een nieuwe collega die gaat starten binnenkort, een leuke creatieve werkvorm die goed uitpakte, een cliënt die weer de deur uit komt, een nieuw team dat ik leer kennen, een bevallen medewerker waar het goed mee gaat, een collega die ik verder kan helpen in een moeilijke casus. En ik merk maar weer de waarheid van de clichéuitspraak: wat je aandacht geeft groeit! En jij ? Waar had jij afgelopen week werkplezier in?

Deze blog werd geschreven door een gedragswetenschapper van Cardea.

Foto: ©Cardea ter illustratie. Dit zijn niet de hulpverlener en/of de kind(eren) uit het verhaal.