Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Het mysterie van Julia’s angsten

Verhaal van een stagiaire gedragswetenschapper bij Cardea Dialoog | 10 december 2023

Van de dokter naar het ziekenhuis en weer terug, maar de reden achter Julia’s klachten blijft onduidelijk. Soms hebben lichamelijke klachten een psychische oorzaak. Dan kan onze afdeling Dialoog mogelijk uitkomst bieden. Het woord Dialoog betekent niets meer of minder dan een gesprek. En dat is precies wat ze doen: in gesprek gaan en in gesprek blijven. We zijn er voor kinderen van 0-18 jaar en hun omgeving. Vanuit die gesprekken bieden we zorg op maat in de vorm van trainingen, speltherapie, gezinsbegeleiding, traumabehandeling, diagnostiek en hechtingsinterventies.

Het verhaal van Julia

De 8-jarige Julia heeft een mysterieuze relatie met eten. Ze lust alleen kale spaghetti en witte boterhammen met Nutella. Het is voor haar ook een uitdaging om voldoende te drinken op een dag. Dit maakt het voor haar onprettig om naar het toilet te gaan en ze houdt haar behoeften op. Hierdoor loopt ze de hele dag met buikpijn rond en blijft hierdoor thuis van school. De afwezigheid op school heeft niet alleen invloed op haar schoolprestaties, maar ook op haar sociale leven. Julia mist haar vriendinnen van school.

‘Wij zijn ten einde raad, waar komt die buikpijn toch
vandaan?’ – ouders van Julia

De ouders van Julia zijn ten einde raad. Julia's eetproblemen leidden tot een reeks medische onderzoeken, maar zonder resultaat. Wat is er dan wel aan de hand met Julia? De huisarts heeft Julia en haar ouders doorverwezen naar Dialoog.

Behandeling bij Dialoog

Na een intake met een hulpverlener en een vriendelijke kennismaking, wordt er nu specifiek gekeken hoe we Julia kunnen helpen. Samen stellen we een behandelplan op om de variatie in Julia’s eet- en drinkgewoonten te verbeteren. Deze verbetering zorgt ervoor dat ze meer energie krijgt, zich beter kan ontwikkelen en makkelijker naar het toilet kan gaan. De volgende stap is het maken van afspraken met Julia om haar eetgewoonten te onderzoeken. We vragen haar om een eetdagboekboek bij te houden, zodat de hulpverlener die bij het gezin thuiskomt een duidelijk beeld krijgt van wat ze nu eet en wanneer. Daarnaast bekijken we samen met Julia en haar omgeving hoe de eetmomenten er thuis en op school uitzien.

Traumabehandeling met EMDR

Wat blijkt? Julia heeft een traumatische ervaring gehad na het eten van nasi. Ze heeft heel erg moeten spugen en is zelfs flauwgevallen. Hierdoor moest ze enkele dagen thuisblijven van school. Sindsdien weigert Julia avondeten en ging ze steeds minder eten. De gedragswetenschapper van Dialoog stelt voor om traumabehandeling aan te bieden: *EMDR. Julia en haar ouders krijgen uitleg dat EMDR kan helpen om de angst rondom het spugen na het eten te verminderen, zodat Julia weer met vertrouwen kan beginnen met eten.

‘Eerst ruiken, dan voelen en wie weet durf ik het ooit weer
te eten’ - Julia

Overwinning van Julia’s angsten
Na de succesvolle EMDR-sessies is Julia’s angst voor het spugen na het eten afgenomen. Samen met de hulpverlener gaat Julia nu oefenen met het eten van nasi. De blootstelling aan nasi gebeurt stapsgewijs. Eerst wordt er aan de nasi geroken en vervolgens mag Julia aan de nasi gaan voelen. Dit wordt steeds verder opgebouwd totdat Julia het weer aandurft om de nasi te eten. Julia gaat vervolgens samen met de hulpverlener ontdekken welk eten zij kan verdragen en in samenwerking met de diëtiste wordt er een eetschema opgesteld.

De ouders van Julia worden actief betrokken en krijgen advies om thuis met gevarieerd eten te oefenen. Er wordt afgesproken dat Julia iedere keer een kleine beloning krijgt nadat ze een aantal happen heeft gegeten bij het avondeten. Met deze kleine beloningen spaart ze voor een grotere beloning. Ook wordt ze aangemoedigd om mee te helpen met koken en zo stap voor stap haar vertrouwen in eten terug te winnen.

Een nieuw begin voor Julia

Julia bouwt geleidelijk haar eet- en drinkgewoonten op en begint zelfs steeds iets meer te genieten van haar maaltijden. De verbeteringen in haar eet- en drinkpatroon maken niet alleen naar het toilet gaan makkelijker, maar verminderen ook haar buikpijn. Hierdoor kan Julia weer vrolijk naar school en is zij weer samen met haar vriendinnen. Ook kan Julia weer fijn meedoen met de les. Een nieuw begin voor Julia waarin eten geen mysterie meer is, maar een avontuur om van te genieten.

*Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie die mensen kan helpen die last blijven houden van nare herinneringen, trauma’s of angstige gevoelens. Bij EMDR helpt de therapeut je om die nare herinneringen minder eng te maken. Dit gebeurt door terwijl je aan die herinnering denkt, afleidende bewegingen te maken, zoals het volgen van vingers met je ogen of het luisteren naar geluiden die heen en weer gaan. Hierdoor kan je brein de herinnering op een andere manier verwerken, waardoor het minder akelig of beangstigend wordt. Na elke set wordt er even rust genomen. Het doel van EMDR is om die akelige herinneringen minder invloed op je leven te laten hebben, zodat je je beter kunt voelen en minder last hebt van de nare gevoelens die ermee verbonden zijn.

** Het verhaal van Julia is volledig fictief, maar is representatief voor een hulpvraag die wij op de afdeling Dialoog binnen krijgen.

*** Foto: ©Cardea ter illustratie. Dit is niet het kind uit het verhaal.